Podprogram 2023


Komunikat z załącznikami

09‑08‑2024 11:36:35

Terminy wywawania żywności 

Miejsce: Ośrodek Pomocy Społecznej w Pszowie ul. r. Traugutta 48, 44-370 Pszów

1. Czwartek 08.08.2024 r.

2. Czwartek 12.09.2024 r. 

3. Czwartek 03.10.2024 r.

4. Czwartek 24.10.2024 r. 

5. Czwartek 07.11.2024r.

Liczba pobrań
Trwa wczytywanie metryki. Proszę czekać.

Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027

12‑07‑2024 10:21:15

Szanowni Państwo, 

rozpoczyna się kolejny program wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Społecznego+, który jest kontynuacją już historycznego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Ośrodek Pomocy Społecznej w Pszowie informuje, że przyjmuje zgłoszenia osób chętnych do skorzystania z pomocy w formie paczek żywnościowych.

Z powyższej pomocy mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej  sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy   społecznej,  i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj.:

  • 2 056,40 zł netto – dla osoby samotnie gospodarującej
  • 1 590,00 zł netto – dla osoby w rodzinie

Osoby, które chcą skorzystać z pomocy  żywnościowej w ramach realizacji Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus proszone są o kontakt z pracownikiem socjalnym Ośrodka Pomocy Społecznej w Pszowie osobiście w godzinach pracy placówki, telefonicznie pod numerem telefonu  (032) 72-91-046 lub mailowo ops@pszow.pl

Zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych planowany jest od sierpnia do grudnia  2024r.

Osoby zakwalifikowane zostaną poinformowane indywidualnie o terminie wydawania żywności.

 

Artykuły spożywcze w ramach FEPŻ Podprogramu 2023

  1. dżem truskawkowy w opakowaniach jednostkowych 300 g –  4 szt./osoba
  2. makaron jajeczny świderki w opakowaniach jednostkowych 500 g –  5 szt./osoba
  3. mąka pszenna w opakowaniach jednostkowych 1 kg -–  4 szt./osoba
  4. kasza jęczmienna w opakowaniach jednostkowych 500 g –  3 szt./osoba
  5. płatki owsiane w opakowaniach jednostkowych 500 g  -  2 szt./osoba
  6. herbatniki maślane w opakowaniach jednostkowych 200 g - 3 szt./osoba
  7. kawa zbożowa rozpuszczalna w opakowaniach jednostkowych 200 g – 2 szt./osoba
  8. mleko UHT w opakowaniach jednostkowych 1 l –  6 szt./osoba
  9. ser podpuszczkowy dojrzewający w opakowaniach jednostkowych 400 g - 3 szt./osoba
  10. szynka wieprzowa mielona w opakowania jednostkowych 300 g –  4 szt./osoba
  11. szynka drobiowa w opakowaniach jednostkowych 300 g –  4 szt./osoba
  12.  pasztet wieprzowy w opakowaniach jednostkowych 160 g –  3 szt./osoba
  13.  szprot w oleju w opakowaniach jednostkowych 170 g –  3 szt./osoba
  14.  cukier biały w opakowaniach jednostkowych 1 kg –  4 szt./osoba
  15.  olej rzepakowy w opakowaniach jednostkowych 1 l –  4 szt./osoba
  16. fasolka po bretońsku w opakowaniach jednostkowych 500 g –  3 szt./osoba

 

 

 

 

Liczba pobrań
Trwa wczytywanie metryki. Proszę czekać.

program wsparcia żywnościowego - Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027

12‑07‑2024 10:53:24

Szanowni Państwo,

uprzejmie informujemy, iż rozpoczyna się kolejny program wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Społecznego+.

Program realizowany jest w okresie 09.2023-11.2024. Dystrybucja artykułów spożywczych do osób potrzebujących planowana jest w okresie 06-11.2024.

Cel programu:

  • przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne. 

 

Zadania i działania realizowane w programie: 

  • Organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich regionalnych i lokalnych; 
  • Racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPR oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym; 
  • Przekazanie artykułów spożywczych osobom potrzebującym (ubogim, rodzinom wielodzietnym, osobom w kryzysie bezdomności, migrantom – zgodnie z art. 7 Ustawy i pomocy społecznej), zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej 
  • Prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących, zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne; 
  • Przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez udostępnienie osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami Programu dodatkowej żywności pochodzącej z darowizn. 

 

Grupa docelowa:

Z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 2.056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1.590,00 PLN dla osoby w rodzinie.

Pomoc mogą uzyskać osoby najbardziej potrzebujące, które otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej.

 

Przewidziane efekty i rezultaty:

zmniejszenie deprywacji materialnej osób najbardziej potrzebujących oraz ich włączenie społeczne poprzez realizację wspierających środków towarzyszących, takich jak: warsztaty edukacyjne oraz doradztwo indywidualne w zakresie dietetyki, prowadzenia gospodarstwa domowego oraz integracji społecznej.

 

W ramach FEPŻ 2021-2027 w roku kalendarzowym 2024 Ośrodek Pomocy Społecznej w Pszowie współpracujący z Bankiem Żywności w Chorzowie wspiera osoby potrzebujące z województwa Śląskiego, na terenie powiatu Wodzisławskiego w gminie Pszów

Dodatkowo Ośrodek Pomocy Społecznej w Pszowie wraz z Bankiem Żywności będzie realizował następujące, planowane działania towarzyszące wśród osób potrzebujących, wspierające ich włącznie społeczne:

  • Cykle edukacyjne tematyczne: edukacji ekonomicznej, żywieniowo-dietetyczne, kulinarne, dotyczące praw konsumenta.
  • Warsztaty edukacyjne z zakresu: niemarnowania żywności, prawidłowej segregacji odpadów, kulinarne, psychodietetyczne, gospodarowanie budżetem domowym.
  • Działania o charakterze włączeniowo-integracyjnym (cykle).
  • Dyżury konsultacyjne.

Więcej informacji o działalności Banków Żywności oraz sposobie realizacji programu na stronie internetowej www.fepz.bankizywnosci.pl  oraz w mediach społecznościowych na //www.facebook.com/share/p/nZjnbr1iRpy97xbS/

Osoby, które chcą skorzystać z pomocy żywnościowej w ramach realizacji Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego+ proszone są o kontakt  z pracownikami:

  • Ośrodka Pomocy Społecznej w Pszowie osobiście lub pod nr. Tel (032) 72-91-046

 

 

 

Liczba pobrań
Trwa wczytywanie metryki. Proszę czekać.
Informacja wytworzona przez:
Patrycja Wydra
email: ops@pszow.pl tel.:32 729 10 46 fax: 32 729 10 46
, w dniu:  12‑07‑2024 09:56:53
Informacja wprowadzona do BIP przez:
Patrycja Wydra
email: ops@pszow.pl tel.:32 729 10 46 fax: 32 729 10 46
, w dniu:  12‑07‑2024 09:56:53
Data ostatniej aktualizacji:
09‑08‑2024 11:38:11
Ilość wyświetleń:
Trwa wczytywanie
Wczytywanie danych...
Lp. Rodzaj zmiany Data aktualizacji Wytworzono przez Wprowadzono przez Akcje
Wczytaj kolejne wersje artykułu
Pokaż archiwalne komunikaty publikowane na tej stronie