Program POPŻ 2014-2020


Komunikat z załącznikami

16‑07‑2019 10:13:02

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Pszowie z terenu województwa śląskiego przy współpracy  Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 190 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 9.3575 ton żywności;
  • 950    paczek żywnościowych;
  • 0,00      posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2018 dla 190 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  1 warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne – 1 spotkanie dla  13 uczestników

 

Liczba pobrań
Trwa wczytywanie metryki. Proszę czekać.

Komunikat z załącznikami

07‑11‑2018 11:33:57

TERMINY WYDAWANIA  ŻYWNOŚCI

W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014- 2020

ŻYWNOŚĆ BĘDZIE WYDAWANA DLA OSÓB, KTÓRE ZOSTAŁY ZAKWALIFIKOWANE DO PROGRAMU.

Godziny wydawania paczek żywnościowych należy uzgodnić indywidualnie z pracownikiem socjalnym.

 

  1. PIĄTEK 23.11.2018r.
  2. CZWARTEK 24.01.2019r.
  3. CZWARTEK 28.02.2019r.
  4. CZWARTEK 21.03.2019r.
  5. CZWARTEK 25.04.2019r.
Liczba pobrań
Trwa wczytywanie metryki. Proszę czekać.

Komunikat z załącznikami

16‑10‑2016 07:30:50

TERMINY WYDAWANIA  ŻYWNOŚCI

W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014- 2020

ŻYWNOŚĆ BĘDZIE WYDAWANA DLA OSÓB, KTÓRE ZOSTAŁY ZAKWALIFIKOWANE DO PROGRAMU.

Godziny wydawania paczek żywnościowych należy uzgodnić indywidualnie z pracownikiem socjalnym.

 

  1. WTOREK 24.10.2017r.
  2. CZWARTEK 16.11.2017r.
  3. CZWARTEK 18.01.2018r.
  4. ŚRODA 14.02.2018r.
  5. ŚRODA 21.03.2018r.
  6. CZWARTEK 19.04.2018r.
Liczba pobrań
Trwa wczytywanie metryki. Proszę czekać.
Trwa wczytywanie metryki. Proszę czekać.
Typ dokumentu:
application/pdf
Rozmiar:
86KB
Liczba pobrań:
Trwa wczytywanie
Plik doc Pliki do pobrania
23‑07‑2018 10:54:11
Trwa wczytywanie metryki. Proszę czekać.
Typ dokumentu:
application/msword
Rozmiar:
30KB
Liczba pobrań:
Trwa wczytywanie
Plik docx Pliki do pobrania
11‑07‑2018 11:00:27
Trwa wczytywanie metryki. Proszę czekać.
Typ dokumentu:
application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document
Rozmiar:
97KB
Liczba pobrań:
Trwa wczytywanie

Informacja

19‑09‑2017 10:03:02

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Do skorzystania ze wsparcia w postaci żywności i realizowanych działań towarzyszących uprawnione są osoby, które spełniają określone przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone  w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie),         na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej,  lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.

Ośrodek Pomocy Społecznej w Pszowie jest realizatorem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 -2020 Podprogram 2017.

Formą przekazywanych artykułów spożywczych osobom najbardziej potrzebującym będzie paczka żywnościowa. Paczka żywnościowa dla 1 osoby składa się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych. Dla każdego odbiorcy w Podprogramie 2017 przewidziano  6 paczek żywnościowych, które wydawane będą  jeden raz w miesiącu (październik 2017 – marzec 2018)  przy czym zestaw artykułów spożywczych dla osoby w Podprogramie 2017 obejmuje:

- 9 opakowań makaronu świderki (500g)

- 1 opakowanie makaron kukurydziany bezglutenowy (500g)

- 4 opakowania ryżu (1kg)

- 4 opakowania kaszy gryczanej (500g)

- 7 opakowań mleka UHT (1L)

- 6 opakowań  sera poduszkowego dojrzewającego (400g)

- 10 puszek groszku z marchewką (400g)

- 10 puszek fasoli białej (400g)

- 3 opakowania buraczki wiórki (350g)

- 11 opakowań koncentratu pomidorowego (160g)

-  5 słoików powideł śliwkowych (300g)

- 1 opakowanie miodu wielokwiatowego (400g)

- 3 opakowania herbatników maślanych (200g)

- 4 opakowania cukru białego (1kg)

- 4 opakowania oleju rzepakowego (1L)

- 7 puszek szynki wieprzowej (300g)

- 10 puszek szynki drobiowej (300g)

- 4 puszki pasztetu wieprzowego (160g)

- 2 puszki gulaszu wieprzowego z warzywami (850g)

- 1 opakowanie kabanosów wieprzowych (360g)

- 10 puszek filet z makreli w oleju (170g)

Razem: 51,21 kg na osob

Liczba pobrań
Trwa wczytywanie metryki. Proszę czekać.

Komunikat z załącznikami

10‑08‑2017 12:50:42

Alternatywny tekst z opisem obrazu.

PODPROGRAM 2016 – efekty

W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie.

Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak: makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg,   powidła śliwkowe 1,20 kg,    gulasz wieprzowy z  warzywami   4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.

Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 150 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 7,3575         ton żywności;
  •   900           paczek żywnościowych;

W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli    w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy  łącznie w 6 warsztatach edukacyjnych, w których wzięły 17 osoby.

Rodzaje warsztatów:

  • Ekonomiczne – 2 spotkania dla 17 uczestników
  • Żywieniowe -  2 spotkania dla 8 uczestników
  • Kulinarne -  2 spotkań dla 9 uczestników
Liczba pobrań
Trwa wczytywanie metryki. Proszę czekać.
Liczba komunikatów archiwalnych: 12 Numer strony: 1  2  
Informacja wytworzona przez:
Agnieszka Katryniok-Piekorz , w dniu:  02‑09‑2016 08:36:13
Informacja wprowadzona do BIP przez:
Patrycja Wydra
email: ops@pszow.pl tel.:32 729 10 46 fax: 32 729 10 46
, w dniu:  $dateTool.format("dd-MM-yyyy HH:mm:ss", $date).replace(" ", " ").replace("-","‑").replace(" 00:00:00", "")
Data ostatniej aktualizacji:
09‑03‑2023 09:34:59
Ilość wyświetleń:
Trwa wczytywanie
Wczytywanie danych...
Lp. Rodzaj zmiany article-history-date-create Wytworzono przez Wprowadzono przez Akcje
article-history-load-more
article-show-archive