Komunikat z załącznikami
PODPROGRAM 2018 – efekty
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Pszowie z terenu województwa śląskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 190 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 9.3575 ton żywności;
- 950 paczek żywnościowych;
- 0,00 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 190 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 13 uczestników
Komunikat z załącznikami
TERMINY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI
W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014- 2020
ŻYWNOŚĆ BĘDZIE WYDAWANA DLA OSÓB, KTÓRE ZOSTAŁY ZAKWALIFIKOWANE DO PROGRAMU.
Godziny wydawania paczek żywnościowych należy uzgodnić indywidualnie z pracownikiem socjalnym.
- PIĄTEK 23.11.2018r.
- CZWARTEK 24.01.2019r.
- CZWARTEK 28.02.2019r.
- CZWARTEK 21.03.2019r.
- CZWARTEK 25.04.2019r.
Komunikat z załącznikami
TERMINY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI
W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014- 2020
ŻYWNOŚĆ BĘDZIE WYDAWANA DLA OSÓB, KTÓRE ZOSTAŁY ZAKWALIFIKOWANE DO PROGRAMU.
Godziny wydawania paczek żywnościowych należy uzgodnić indywidualnie z pracownikiem socjalnym.
- WTOREK 24.10.2017r.
- CZWARTEK 16.11.2017r.
- CZWARTEK 18.01.2018r.
- ŚRODA 14.02.2018r.
- ŚRODA 21.03.2018r.
- CZWARTEK 19.04.2018r.
Informacja
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Do skorzystania ze wsparcia w postaci żywności i realizowanych działań towarzyszących uprawnione są osoby, które spełniają określone przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.
Ośrodek Pomocy Społecznej w Pszowie jest realizatorem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 -2020 Podprogram 2017.
Formą przekazywanych artykułów spożywczych osobom najbardziej potrzebującym będzie paczka żywnościowa. Paczka żywnościowa dla 1 osoby składa się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych. Dla każdego odbiorcy w Podprogramie 2017 przewidziano 6 paczek żywnościowych, które wydawane będą jeden raz w miesiącu (październik 2017 – marzec 2018) przy czym zestaw artykułów spożywczych dla osoby w Podprogramie 2017 obejmuje:
- 9 opakowań makaronu świderki (500g)
- 1 opakowanie makaron kukurydziany bezglutenowy (500g)
- 4 opakowania ryżu (1kg)
- 4 opakowania kaszy gryczanej (500g)
- 7 opakowań mleka UHT (1L)
- 6 opakowań sera poduszkowego dojrzewającego (400g)
- 10 puszek groszku z marchewką (400g)
- 10 puszek fasoli białej (400g)
- 3 opakowania buraczki wiórki (350g)
- 11 opakowań koncentratu pomidorowego (160g)
- 5 słoików powideł śliwkowych (300g)
- 1 opakowanie miodu wielokwiatowego (400g)
- 3 opakowania herbatników maślanych (200g)
- 4 opakowania cukru białego (1kg)
- 4 opakowania oleju rzepakowego (1L)
- 7 puszek szynki wieprzowej (300g)
- 10 puszek szynki drobiowej (300g)
- 4 puszki pasztetu wieprzowego (160g)
- 2 puszki gulaszu wieprzowego z warzywami (850g)
- 1 opakowanie kabanosów wieprzowych (360g)
- 10 puszek filet z makreli w oleju (170g)
Razem: 51,21 kg na osob
Komunikat z załącznikami
PODPROGRAM 2016 – efekty
W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie.
Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak: makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 150 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 7,3575 ton żywności;
- 900 paczek żywnościowych;
W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy łącznie w 6 warsztatach edukacyjnych, w których wzięły 17 osoby.
Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne – 2 spotkania dla 17 uczestników
- Żywieniowe - 2 spotkania dla 8 uczestników
- Kulinarne - 2 spotkań dla 9 uczestników